Friss topikok

AIDS: A melegek betegsége?

2014.12.04. 15:11 eZsoltee

Egy budapesti főorvos szerint igen, mondván, hogy annak idején a mi körünkben terjedt el a betegség, ami a mai napig fennáll.

December 1. az AIDS világnapja. Csupán három nap telt el, de még mindig emlékszem miket hallottam az aznapi sajtótájékoztatón és az utána következő előadáson.

Mindig foglalkoztatott a téma, és én is, mint sokan mások féltem és félek ettől a betegségtől.
Személy szerint én 16 évesen kerültem bele a melegek világába. Régebb óta tisztában voltam magammal, de vidékiként hála Istennek sok dologból kimaradtam, amibe manapság a fővárosi meleg fiúk, szintén nagyon fiatalon beleesnek. Azóta lassan 5 év telt el, és a HIV vírussal én is egyre kevesebbet foglalkoztam. Persze mindig ott motoszkált a fejemben a megfertőződés lehetősége és a védekezés fontossága, de ennek ellenére én is csináltam hülyeségeket, és lehet, hogy épp a szerencsének köszönhetem, hogy egészséges vagyok.

Mint ahogyan én, mások is egyre kevesebbet foglalkoztak a témával, ami az újonnani HIV fertőzöttek ismét megemelkedett számán is látszik. A sajtótájékoztatón elmondták, hogy az utóbbi fél évben annyi új beteget regisztráltak, mint a tavalyi évben összesen! Magyarországon ezen emberek döntő többsége homoszexuális férfi, mint ahogy az összes, körül-belül 3000 magyarországi fertőzött nagyobb hányada is. Habár világviszonylatban a heteroszexuális HIV betegek vannak többségben –ami az Afrikai helyzetnek köszönhető, a fejlődő országokban mi melegek visszük a prímet. Éppen ezért, még ha véletlenül is, hangzott el az Egyesített Szent István és Szent László kórház egyik főorvosa szájából, külön előadásán, hogy az AIDS a melegek betegségének mondható, mivel annak idején a mi körünkben terjedt el, ami a mai napig fennáll. Ennek okát az „életvitelünkkel” magyarázta, miszerint míg a heteró férfiaknak „meg kell szenvedniük” azért, hogy együtt lehessenek egy nővel, addig minekünk ez csak pár kattintás egy telefonos applikáción. Véleményem szerint ez egy tanult embertől még véletlenül sem hangozhat hülyébben, hiszen maga a feltevés, nemhogy ma, de még annak idején is felháborító volt.


Mielőtt megnéznénk pár statisztikát, és megdöbbentő adatot, gyorsan tisztázzuk: a HIV nem egyelő az AIDS-el!

aids.png

HIV pozitívként a mai gyógyszeres kezelés mellett a megfertőződést követően akár 50 évet is élhet még a beteg, az AIDS ezzel szemben már a fertőződés utolsó stádiuma, mikor is az immunrendszer teljesen ellenállás képtelenné válik, és különböző fertőzések miatt beköszönt a halál.

Nézzük akkor meg a HIV terjedését világszerte.

Habár elmondtuk, hogy a fejlődő országokban mi melegek vezetünk, azt is el kell mondjuk, hogy ennek ellenére a heteroszexuális nők száma is emelkedik a HIV fertőzöttek körében. Európát tekintve keleten a legrosszabb a helyzet, főként az intravénás drogosok miatt, Amerikában a legtöbb fertőzött pedig a fekete melegek közül kerül ki.
A fertőzés átvitelének legjellemzőbb formáit Európában az alábbi képen láthatjátok:

hivkep.jpg

A fertőzések számának ismételt növekedése a homoszexuálisok körében az új „technológiáknak” és felelőtlen viselkedési formáknak is köszönhető, melyek növelik az átvitel veszélyét. Ilyen például a „poppers” és a fisting, vagy a sötétszobák használata.

Dr. Újhelyi Eszter, az Egyesített Szent István és Szent László kórház laborvezetője külön elmondta, hogy a heteroszexuális párok között is egyre nagyobb divat az anális szex, innentől fogva nem számít, hogy a felállás két férfi, vagy egy férfi és egy nő. Mivel a statisztikák csak a regisztrált betegeket mutatják, abban sem lehetünk 100%-ig biztosak, hogy a tényleges, fejlődő országokban élő HIV pozitívak többsége homoszexuális.
Annyi azonban biztos, hogy a világon csak a regisztrált betegek száma eléri a 30 milliót, akiknek 6%-a intravénásan, 1%-a anyától, a többiek pedig mind szexuális, vagy egyéb úton kapták el a fertőzést.
Ebből a 30 millióból több mint 24,5 millió fertőzött Dél-Afrikában él, ahol  a lakosság jó része HIV pozitív, és több mint 40%-ukat csak késői AIDS stádiumban szűrik ki. A Szaharától délre eső Szváziföldön például minden harmadik ember fertőzött, ennek ellenére csökken a fertőzések száma a kontinensen a gyógyszerek elterjedése miatt.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy Afrika után Ázsia déli része, majd pedig Észak-Amerika, Nyugat és Közép-Európa következik.

Érdekesség, hogy Romániába annak idején a Brazil tengerészek vitték a kórt, „jó szándékkal”, ugyanis vért adni mentek, de az akkori, ’80-as évek végén fennálló rossz körülmények miatt nem megfelelően szűrték őket, és több gyerek megfertőződött a kórházakban. Az európai népesség 1%-a egyébként immunis a HIV vírusra, és a világon eddig összesen két embernek sikerült kigyógyulnia a betegségből.
Hogy kicsit még jobban megrémisszelek titeket, még el kell mondjam, hogy a világon naponta, átlagosan 6000 HIV pozitív személyt regisztrálnak és minden harmadik gyermek fertőzött.

Hogy idáig senki se jusson el nagyon fontos, hogy ha akármekkora esélyét is látjátok annak, hogy elkaphattátok a vírust, azonnal menjetek szűrésre!
Bármennyire nem szerettek „zokniban lábat mosni”, mindig húzzatok gumit, vagy ha párkapcsolatba kezdtek, és nem akartok mindig ezzel szöszmötölni, menjetek el közösen egy szűrésre, hiszen gyorsteszttel már 20 percen belül megtudhatjátok az eredményt, ezen kívül interneten rendelhetőek úgynevezett nyálminta vételes gyorstesztek is. Persze a hosszabb és alaposabb teszteredményeket érdemes kivárni, hiszen az is csak két hétbe telik.
A vírus egyébként 4 óra alatt épül be a génállományba, tehát ez idő alatt még visszafordítható a folyamat!

vac_of_course_you_can_500x260.jpg

Ha már megtörtént a baj, akkor sem dőlt össze a világ! Mint már fentebb írtuk, bő 50 évet el lehet még élni a betegséggel együtt megfelelő gyógyszeres kezelés mellett.

Sok tévhit él a HIV fertőzöttségről, holott közel sem annyira vészes a helyzet. Akár védekezés nélkül is szexelhet egy HIV pozitív és gyereket is nemzhet. Mindehhez azonban elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés! A gyógyszerek úgymond „vírustemetőkbe” kényszerítik a vírust, így eltűnik a vérből és testnedvekből, az átvitel lehetősége pedig 1%-ra csökken. Annak érdekében azonban, hogy véletlenül se essen senki ebbe az 1%-ba igen is ajánlott a védekezés!
Az elmúlt években több cikket is olvashattunk HIV „ellenszerekről”, viszont aki ezt tényszerűen értelmezte, annak el kell mondjam: tévedett.

A két legelterjedtebb híresztelés egy Stribild nevezetű amerikai gyógyszerről, a másik pedig egy úgynevezett MX2 génről szólt, mellyel Londonban kísérleteznek.
A helyzet a következő: a Stribildhez hasonló gyógyszer Magyarországon is kapható, azonban sem az, sem a Stribild nem ellenszer! Ugyan úgy élete végéig kell szednie a páciensnek annyi különbséggel, hogy nem 4-5 bogyót kell bekapkodnia, hanem össz-vissz csak egyet. A génvizsgálat pedig a jövő zenéje, de egyet az orvosok is bizton állítanak: a HIV végső elpusztításának titkát a géntechnológia rejti.

----

Érdemes elolvasni a Humen Online-on ebben a témában írt cikkünket is.

Szólj hozzá!

Címkék: aids óvszer HIV

A bejegyzés trackback címe:

https://humen.blog.hu/api/trackback/id/tr166957065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása